Echte zelfgemaakte Hollandse erwtensoep

Echte zelfgemaakte Hollandse erwtensoep

Als het weer eens koud is in Nederland (ongeveer 1,5 dag per jaar dus) dan denken wij meteen aan Echte zelfgemaakte Hollandse erwtensoep. Heerlijk……. zo’n grote dampende kom soep waar je lepel net niet rechtop in blijft staan. Wij hebben het recept in ons hoofd zitten maar het wordt tijd om het eens op te schrijven. Natuurlijk zijn er honderden snert recepten (ook letterlijk natuurlijk), maar die van ons is toch echt de beste 😉

Het volgende recept is voor 8 personen, wij vriezen altijd een flink aantal porties in, dan wel je soep goed (en snel) terugkoelen.

Ingrediënten:

  • 150 gr gele spliterwten
  • 450 gr groene spliterwten
  • 2 varkensfilet lapjes
  • 1 stuk zuurkoolspek
  • 1 winterpeen
  • 2 (verse) laurierblaadjes
  • 1 flinke knolselderij
  • 4 dunne preien
  • 1 bosje verse blad selderij
  • 2 (biologische) rookworsten
  • zout

Bereidingswijze:

Zet een grote soeppan met zo’n 3 liter water op het vuur. Voeg hier 3 (afgestreken) tl zout aan toe. Er kan altijd meer zout bij, maar nooit meer eruit.

Voeg de spliterwten, vlees, spek, laurier toe. Breng net aan de kook en laat een uur met de deksel op de pan pruttelen. Regelmatig roeren zodat de erwten niet aan de bodem gaan plakken.

Maak in de tussentijd de wortel en de knolselderij schoon en snijd deze in blokjes. Snijd de prei in dunne ringetjes.  Dit alles even goed afspoelen en goed laten uitlekken. De bladselderij afspoelen en fijn snijden. Als laatste snijwerk ook de rookworst in plakjes.

Na het eerste uur pruttelen voeg je de knolselderij en de winterwortel toe. Dit laat je ongeveer weer een uur pruttelen. Na dat uur voeg je de prei en de rookworst toe en laat dit 15 minuten mee pruttelen, als laatste de bladselderij. Dit moet ook ongeveer een kwartier.

Als laatste haal je het spek eruit en de filet lapjes. Wij gaan altijd naar een biologische scharrelslager dus we “testen” het vlees. Meestal zijn de filetlapjes prima, even het vetrandje eraf halen en het stuk spek plukken we. Dit is niet zo moeilijk, de witte drilstukken kunnen weg, de roze stukken lekker in stukjes en terug de soep in.

En die slager zeg je…….zie slagerij bontenbal.


Bereidingstijd: 150 minuten
Bereiding: Koken
Type: Soep
Seizoen: Winter
Land: Nederland
Personen: 8

Echte zelfgemaakte Hollandse erwtensoep

Tip: Mocht de soep toch te zout zijn kan je een rauwe halve aardappel een 30 minuten mee laten pruttelen, dat helpt vaak wel.

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Echte zelfgemaakte Hollandse erwtensoep
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *