Timballo

Timballo

Timballo maken is best een bewerkelijk recept, maar als het lukt wel erg mooi en lekker. Timballo komt van het franse woord voor pauk (het muziek instrument) namelijk timbale.
In verschillende regio’s ook bekend onder de naam bomba ,tortino of sartu.
Dit is altijd een gerecht van gebakken rijst, pasta of aardappel in een kom gevuld met groente, kaas en vlees,vis of gevogelte.

Onderstaand recept is zoals ik al zei redelijk eenvoudig maar wel bewerkelijk, zeker de pasta netjes tegen de schaal opstapelen vereist wat geduld.
timballo-gesneden-op-bord

Ingredienten:

4 el olijfolie + extra voor invetten
3 uien en gesnipperd
2 tenen knoflook en fijngesneden
4 kippenbouten
paar blaadjes salie
paar takjes tijm
paar takjes rozemarijn
paar takjes oregano
1 blik tomatenblokjes a 400 g
1 300 g spinazie
1 250g ricotta
400 g penne rigate
6 eieren
125 ml (kook)room
150 g Parmezaanse kaas geraspt

Bereideningswijze:

Verhit 2 el olie in een koekenpan en fruit 1 ui 5 min. Voeg 1 teen knoflook toe. Bestrooi de kip met peper en zout en bak 5 min. mee.
timballo-kippenbouten-tomaten-pruttelen
Snijd de salie in reepjes en doe samen met de tijm bij de kip. Voeg de tomatenblokjes toe en laat 35 min. op laag vuur stoven. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit de rest van de olie en fruit de rest van de ui 5 min. Voeg de resterende knoflook toe. Hak de naaldjes van 2 takjes rozemarijn fijn en voeg toe.
Voeg de spinazie in porties toe en bak tot deze geslonken is. Laat even afkoelen en druk in een vergiet het vocht eruit. Roer de ricotta door de spinazie. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Kook de pasta beetgaar.
Neem de kip uit de saus en pluk het vlees van het bot. Verwijder de tijm uit de saus en doe het vlees weer in de pan. Bekleed de bodem van de ovenschaal of vuurvaste pan met bakpapier en bestrijk de randen met olie.
Leg een paar takjes oregano op het bakpapier en beleg met een laag pasta. Maak ook een opstaande rand van de pasta. Schep de kipvulling erin en dek af met pasta.
Klop de eieren los met de slagroom, de kaas en peper en zout. Schenk de helft over de pasta. Schep het spinaziemengsel erop en strijk glad.
Schenk de rest van het eimengsel erover. Bak de timballo in het midden van de oven in 1 uur gaar. Draai de timballo om op een bord en laat nog 15 minuten rusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *